Vůně a chutě Provence

Každý kout země má své příběhy a něco, čím se zapíše do paměti, mnohdy i do srdce návštěvníků. Provence ve většině lidí evokuje představu levandulových polí, známých parfémů, popřípadě venkovské francouzské dekorace. Tato oblast má však v nabídce mnohem více. Své o tom věděli i filmaři, kteří tu natočili několik snímků, jako například Moje léto v Provence, Dobrý ročník, Bazén, …..a Bůh stvořil ženu, Jean od Floretty a Manon od pramene. 

Taktéž v literatuře bychom z této oblasti našli mnohá díla, například Hotel Pastis od Petera Malye, Piknik v Provence od Elizabeth Bard, anebo Listy z Provence od Miroslava Horníčka. Odkaz bychom našli i v malířství, a to konkrétně u Vincenta van Gogha, který v Arles vytvořil roku 1888 svou druhou řadu cyklu Slunečnice, která zobrazovala květy ve váze. Odtud pochází i další známě obrazy, jako například Pokoj v Arles, Hvězdná noc, Žlutý dům nebo umělcův vlastní portrét s uříznutým uchem. 

Kromě mnoha historických měst, jako například Avignon, Arles, Orange, Baux de Provence, z nichž některá byla vystavěna již za doby Římanů, zde najdete překrásné přírodní scenérie. Provence se pyšní tím, že se na zdejším území nachází hory i moře. Je to kraj bílých koní, plameňáků a býků. Konají se zde oblíbené býčí zápasy a gurmáni mohou ochutnat býčí maso.

Za zmínku stojí i provensálská kuchyně, pro níž jsou typické olivy, česnek, rajčata kořeněná česnekem a bylinky, které rostou divoce po celém kraji. Když si zakoupíte tzv. „provensálské byliny“, obvykle je tato směs tvořena sušenou bazalkou, tymiánem, rozmarýnem, saturejkou, šalvějí a zelenými lístky levandule. Velmi oblíbené je koření Herbes, které se mohou pyšnit ochrannou známkou. Vynikající lahůdkou, kterou tu můžete koupit, jsou sýry, a to především kozí a ovčí. A co je takovým typických jídlem? Ratatouille, zeleninové jídlo z vařené zeleniny, okořeněné provensálskými bylinkami. Může se podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Dále polévkou Soupe de pistou, která obsahuje fazole, rajčata, brambory a bazalku a podává se k nim omáčkou pistou, která je obdobou italského pesta. K rybám se podává česneková omáčka AЇoli, která obsahuje nejen česnek, ale rovněž olivový olej, citronovou šťávu a vaječné žloutky. K dalším oblíbeným pokrmům patří bujabéza, která se podává jako polévka i hlavní chod. Jedná se o čtyři druhy ryb dušené v rybím vývaru s rajčaty, cibulí, česnekem a šafránem, který dává pokrmu oranžovou barvu. V této oblasti se daří taktéž vínu, především červenému a růžovému. Známou značkou je Châteauneuf – du Pape.

Tento kraj je taktéž proslulý vůněmi, a to nejen levandulovými. Například v městečku Grasse se každoročně koná festival jasmínů, který je považován za symbol lásky a elegance. V průběhu této akce mohou návštěvníci shlédnout alegorická procesí, prohlédnout si krásné vyzdobené historické uličky, popřípadě se účastnit některého z doprovodných pouličních programů. V tomto městě se rovněž nachází parfumerie Galimard, kde se vyrábí jedny z nejexkluzivnějších parfémů světa, které vydrží na kůži po celý den, neboť jednotlivé složky se uvolňují postupně. Nejen, že si tu můžete parfém zakoupit, ale máte možnost dozvědět se a vidět, jak parfém vzniká a co víc, můžete si jej i za asistence místního laboranta sami vyrobit a pyšnit se tak vůní, která bude jen vaše. Když se pak k parfému přivoníte, vybavíte si zajisté alespoň jeden příběh, který jste v Provence prožili a možná dokonce, že se sem budete vracet.

Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence
Vůně a chutě Provence

Zpět na články

Sdílet

Poslední články

SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED
Benátky známé i neznámé...
Velikonoční otevírací doba
LIDO DI JESOLO - dvoudenní koupání
Italské velikonoce
Zpět na články