SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED

Jaro je v plném proudu a jeho letošní brzký nástup nabízí nepřeberné možnosti k cestování, výletům a trekům. Nejinak je tomu u nás. Ve Veze se snažíme nabízet vám „účastníkům zájezdů“ zajímavé tipy a možnosti, jak cestovat s minimálními náklady a maximálním možným užitkem.
Po zimní přestávce se opět vydáváme do Slovinska, které nabízí, zvláště okolo jeho nejvyšší hory, velké množství zajímavých aktivit nejen na víkendové odreagování. Dnešní nabídku směřujeme do soutěsky Vintgar s divokou říčkou Radovna a k nedalekému lázeňsky proslulému jezeru Bled.. Název soutěsky Vintgar pochází z německého Windegg(er) „místo vystaveno větru“. Druhá teorie vysvětluje vznik názvu z Weingarten – „vinice“, a to podle nedalekých rozsáhlých vinic u nedaleké obce Podhom.

Soutěska Vintgar nebo také bledská soutěska se nachází v severozápadním cípu Slovinska. Najdeme ji na okraji nejznámějšího národního parku Triglav. Ten je celý zapsán na seznam UNESCO. Zpřístupněná část soutěsky měří 1,6 km, ale počítejte s tím, že za celý den rozhodně ujdete více. Soutěska je jednosměrná a vstup do ní je z obce Podhom. Soutěsku vyhloubila ve zdejším masivu vápence řeka Radovna. Stěny obepínající soutěsku dosahují místy výšky až 100 metrů. Převýšení zpřístupněné části soutěsky je asi 250 metrů, ale nebojte, stezka jde po proudu, tudíž dolů. Najdete zde velké množství peřejí a tůní. Na konci stezky vás čekají nejvyšší slovinské říční vodopády Šum s výškou 13 m.

O přístup do soutěsky se nejvíce zasloužili místní starosta města Gorje Jakob Žumer a fotograf Benedikt Legetpoter, kteří společně roku 1891 kaňon prozkoumali. V roce 1893 byly v soutěsce postaveny s nemalým úsilím dřevěné vyhlídkové chodníky a mostky. Slavnostního otevření se soutěska dočkala 26. srpna 1893. Od té doby jsou chodníky neustále renovovány, ale stále si zachovávají svůj původní ráz a trasu. V letech 1904 až 1905 překlenul soutěsku obloukový železniční most z broušeného kamene, který je dodnes v provozu. Jedná se o největší kamenný obloukový most ve Slovinsku. Jeho délka je 65, šířka 4,5 a výška 33 metrů.

Když soutěskou projdete a dostanete se k vodopádům, čeká vás náležitá odměna. Ve zdejším stánku nabízejí výbornou kávu s místním makovým koláčem. Vřele doporučujeme se posilnit, jelikož vás ještě kus cesty čeká. Pokud přijedete autem, neminou vás další 3 kilometry, abyste se dostali zpět na parkoviště. Pokud pojedete s námi, vydáte se lesní stezkou do kopce k malebnému kostelíku sv. Kateřiny. Pro děti je vedle něj velké hřiště a pro rodiče restaurace lákající na místní pochutiny a speciality.

Do obce Zasip už to máte jen kousek z kopce a pak dál po rovině mezi místními políčky až do Bledu. Ze Zasipu na Bled jezdí také místní autobus, když jej stihnete, můžete nějaké ty kroky ušetřit. Jezero Bled a jeho okolí jsou jako z pohádky a stojí za samostatnou návštěvu, ale to až někdy příště. Celková vzdálenost této části celodenní procházky je necelých 7 kilometrů. Záleží jen na vás a vašich schopnostech, zda si projdete pouze tuto část, nebo jestli si přidáte i část okolo jezera Bled s hradem a dalšími zajímavostmi.
SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED
SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED
SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED
SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED
SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED

Zpět na články

Sdílet

Poslední články

Benátky známé i neznámé...
Velikonoční otevírací doba
LIDO DI JESOLO - dvoudenní koupání
Italské velikonoce
Vůně a chutě Provence
Zpět na články