Malá zastávka v Bruggách

Navštivte s námi město, které navozuje pocit, že se v něm zastavil čas. Naleznete tu kamenné budovy pocházející ze středověku, malebná zákoutí a kanály, které uhranuly i Winstonu Churchillovi.

Jako má Paříž Eiffelovu věž, Řím Koloseum, Pisa šikmou věž nebo Londýn Big Ben, tak má Brusel svůj symbol, kterým je Atomium představující zvětšený model molekuly, v jehož nejvyšší kouli se nachází panoramatická restaurace.
Chybět nesmí ani gastronomický požitek v podobě čokoládové pralinky, vafle nebo piva, které má mnohdy až bizarní příchuť.

Vlámské město Bruggy představuje zajímavé propojení středověké architektury s množstvím městských kanálů a kulinářských specialit. Ač se to na první pohled nemusí zdát, město není vzhledem ke své jedinečnosti tolik přeplněné turisty. Pokud by se město nacházelo na jiném místě Belgie, či v úplně jiné zemi, turistů by zde bylo být klidně i mnohem více. Tyto skutečnosti naplňují město klidnou atmosférou, a Bruggy tak působí jako oáza klidu uprostřed dnešního západního světa.

Centrum města je relativně menší velikosti, nicméně samotné město nabízí zajímavou kombinaci středověké architektury, historie, kanálů, parků, a zajímavých muzeí. Bývalé hanzovní město bylo kdysi velmi významné z hlediska námořního obchodu. Byly to právě Bruggy, kde obchodníci z různých koutů světa obchodovali se suknem a textiliemi. Díky tomu se město stalo jedním z hlavních obchodní center tehdejší Evropy a také místem, kde se zrodil výraz „burza“, označující místo směnného obchodu.

Po příjezdu do města návštěvníky uvítá systém zahrad, které obklopují jezero Minnewater, které je pojmenováno po dívce, která nešťastně zemřela ze zhrzené lásky. Nyní je místo díky nádherným stromů a labutím propojujícím okolí jezera vyhledávaným místem pro zamilované. Nedaleko se nachází jedna z posledních dochovaných vlámských bekináží, tedy malých domečků původního ženského náboženské sdružení, který nabízí uklidňující procházku naprosto tichým a klidným místem.
Kanály, které umožňovaly přístup Brugg a okolních měst k moři zasahují do samotného centra města. Není nic krásnějšího, než se na loďce projet přímo jedním z hlavních kanálů. Naskytne se Vám tak příležitost vidět město z úplně jiné perspektivy. Cestující vidí hlavní památky města z pohledu z řeky. Pro milovníky architektury nabízí Bruggy jedinečný pohled do typické vlámské středověké architektury, především cihlových domků v centru města a gotické radnice.
Městu dominují tři vysoké věže, dvě z nich jsou kostelní, a ta třetí se nachází na slavné zvonici Belfrey. Po vystoupání zhruba 360 schodů se Vám naskytne pohled na celé město, které tak budete mít jako na dlani a můžete vidět kombinaci středověkých domů, parků a kanálů. Ve městě se také odehrává děj anglického filmu V Bruggách, který tak může posloužit jako malá upoutávka na návštěvu města. Nutno však dodat určitou naturálnost jeho pojetí, jelikož se jedná o černou komedii.

Nelze opomenout též významnou baziliku svaté krve. Interiér této baziliky upoutá nejen svou výzdobou, který svými byzantskými dekoracemi připomíná spíše pravoslavný kostel, ale především ampulí s krví Ježíše Krista. Tato ampule s relikviářem se v bazilice nachází již přes 800 let a obsahuje údajné zbytky krve a vody, kterou uchoval na rouchu Josef z Arimatie poté, co jím očistil tělo Ježíšovo.

Pro ty návštěvníky, kteří by raději ochutnali něco z místní kuchyně, jsou Bruggy tím pravým místem, kde si jistě vyberou. Město je totiž plné především čokolády, piva, a hranolek. Všechny tyto tři pokrmy lze ochutnávat v mnoha restauracích, které se nacházejí přímo v historickém centu, či v blízkosti kanálů. Tyto tři pochoutky mají také svá vlastní muzea. Milovníci čokolády jistě ocení, že počet prodejen čokolády, vždy výhradně místní produkce, se v každém bloku nachází vždy hned několik. Pro ty, kteří by rádi okusili místní pivní produkci, je nejlepším výběrem muzeum piva či návštěva místního pivovaru De Halve Maan, které je jedinečný nejen svou chutí, ale i unikátností stavby pivovaru, která se celá nachází v úzkém středověkém domečku, ze kterého pivo proudí pivovodem pod historickou částí města.

Bruggy jsou ideální na jednodenní výlet, během kterého mohou návštěvníci města s klidem navštívit všechny krásy, které jim město nabízí, a ještě jim možná i trocha času zbude. 


Malá zastávka v Bruggách
Malá zastávka v Bruggách
Malá zastávka v Bruggách
Malá zastávka v Bruggách
Malá zastávka v Bruggách

Zpět na články

Sdílet

Poslední články

Velikonoce v Norimberku
Velikonoční otevírací doba
LIDO DI JESOLO - dvoudenní koupání
Italské velikonoce
Vůně a chutě Provence
Dolce gusto - Sladký italský život. Prostě paráda!
Zpět na články