Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu

Poznejte s námi největší město Nizozemí zvané často "Benátky severu"

Je jen málo měst na světě, které si získali věhlas spíše kvůli výstřednostem a nekonvenčnímu způsobu života než pro svoji kulturní a historickou hodnotu. Amsterdam, nebo chcete-li Amsterodam, patří jednoznačně mezi tyto unikáty. Nenechte se však odradit. CO je jiné může být zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát.  

První návštěva Amsterdamu může být pro některé turisti poněkud šokující, a to především, když jej navštívíte ve večerních hodinách, kdy se stává divočejším. Všichni tak nějak máme povědomí o tom, že jsou tam ulice plné coffee shopů, kde si lze legálně zakoupit jointa, dokonce s různými příchutěmi, že ve čtvrti červených luceren se vystavují za výlohami stroze oděná děvčata, ale když se s těmito skutečnostmi setkáte „tváří v tvář“, je to zkrátka trochu zarážející. Nakonec si na rušný noční život tohoto města, jehož ulice lemují vysoké úzké domy, kanály a všudypřítomná vůně marihuany zvyknete a dost možná, že v něm najdete zalíbení.

Během dne je však Amsterdam ve srovnání s jinými evropskými metropolemi docela klidný, přestože je nejnavštěvovanějším místech Nizozemska. Proč turisté jezdí zrovna sem? Ačkoli se jedná o hlavní město, historických památek tu není mnoho. Amsterdam je především o zvláštní atmosféře, dobré náladě místních obyvatel, o svobodě a toleranci, která tu vládne a snad právě proto jej navštěvuje tolik mladých lidí. Procházet se uličkami Amsterdamu není úplně jednoduché, jednak z důvodu obrovského množství cyklistů, kteří mají absolutní přednost, ale taktéž kvůli orientaci. Domy, z nichž většina byla postavena v období tzv. „Zlatého věku“, tedy v 17. století mají velmi podobný ráz. Liší se jen výškou, šířkou a odstínem, i barvy jsou podobné, takže všechny ulici působí stejně a je dost obtížné najít záchytný bod. Každopádně amsterdamské domky bezesporu nelze přehlédnout, neboť mnohé z nich mají křivá okna, křivé dveře, takže na první dojem působí, že stavitel značně přebral. Stejně tak si můžete všimnout, že jsou domy předkloněné. Některé zdroje uvádějí, že je tomu tak kvůli stěhování nábytku, který se stěhuje okny, neboť schodiště v domech jsou příliš úzká. Jinde se zase můžete dozvědět, že je tomu z důvodu ochrany barvy na fasádě před deštěm. Někteří naopak tvrdí, že stylem „nakřivo“ se stavělo až do roku 1650, protože to zkrátka bylo zvykem a místní stavitelé to jinak neuměli. Až kolem roku 1650 vyjeli Holanďané za hranice, kde zjistili, že všude jinde jsou domy rovné, a tak došlo v místním stavitelství k revoluci.

A proč jsou domy tak úzké? Během 17. století došlo k prudkému vzrůstu počtu obyvatel, navíc všichni chtěli bydlet v blízkosti městských kanálů, neboť to znamenalo jistou společenskou prestiž. Pozemky byly pochopitelně drahé, proto si lidé kupovali jen několik metrů čtverečních a stavbu hnali do výšky. V blízkosti kanálu Singeel se tak nachází dům s číslem popisným 7, který má na šířku pouhý metr. Další zvláštností jsou rovněž amsterdamské hausbóty, obytné loďky kotvící na kanálech, kterých se tu nachází více než 2000. Některé působí stroze, jiné naopak velmi moderně, u některých můžete vidět i zahrádku. Mnozí z vás jistě podlehnou pokušení nahlédnout dovnitř, což je možné, neboť nizozemské rodiny nepoužívají záclony. Teorií je opět několik. V dřívějších dobách místní muži trávili mnoho času na moři. Jejich ženy zůstávaly samy doma, a aby předešly pomluvám, nechávaly své domovy odhalené. Další a pravděpodobnější možností je estetika, neboť záclony zakrývají okna a navíc do domu nevpouští tolik světla.

V případě, že nepatříte k těm, kteří se rádi dívají druhým do oken, doporučujeme návštěvu některého z četných muzeí, z nichž některé jsou velmi kuriózní, například muzeum kabelek, erotiky, hašiše atd. Muzejní mekou je Museumplein, kde se nachází hned tři věhlasná muzea – Říšské muzeum, Stedelijk Museum neboli městské muzeum a muzeum Van Gagha. Nedaleko odtud se rovněž nachází Heineken Experience, což je muzeum piva Heineken, kde se dozvíte více o výrově, ale samozřejmě budete moci tento lahodný mok i ochutnat.

Jak lépe zakončit výlet, než u dobrého piva celosvětově proslulé značky?

Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu
Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu
Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu
Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu
Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu
Krátký výlet za zajímavostmi Amsterdamu

Zpět na články

Sdílet

Poslední články

SOUTĚSKA VINTGAR A JEZERO BLED
Benátky známé i neznámé...
Velikonoční otevírací doba
LIDO DI JESOLO - dvoudenní koupání
Italské velikonoce
Vůně a chutě Provence
Zpět na články