Benátky známé i neznámé...

Kouzelné Benátky nabízí návštěvníkům víc, než se na první pohled může zdát!

 Město "na vodě" je jedním z nejnavštěvovanějších míst Evropy. Bohatá kulturní i historická nabídka zajímavostí nenechá nikoho ani na chvíli otálet. Turistů je tak v Benátkách více než dost. Většina z nich přijela především za romantikou tohoto místa a svézt se na gondole. Benátky nám toho nabízejí ale mnohem více. Často nejvíce tam, kam běžný turista pomalu ani nenakoukne. Podívejte se s námi pod benátskou pokličku s naší průvodkyní Markétou, které město zná skoro jako své boty, které tam už několikrát málem prochodila. 

 

Benátky jsou velmi specifické město, ať už svou typickou renesanční architekturou, tak tím, že jsou ostrovním městem vystavěným na kůlech. Pokud se vydáte od náměstí sv. Marka kamkoli, vždy přejdete nějaký kanál. Tím hlavním je Canal Grande, což je zároveň hlavní městská dopravní tepna. Plavba typickým benátských vaporettem po tomto kanále je skutečným zážitkem, neboť právě zde byly vystavěny nejhonosnější městské paláce. Pokud plavbu absolvujete ve večerních hodinách, jsou navíc překrásně osvětlené. Uličky jsou v Benátkách velmi úzké, proto tu nejezdí ani žádné dopravní prostředky. Dokonce i policisté, záchranná služba a popeláři využívají motorových člunů.

K největším atrakcím však patří plavba na gondole, která stojí pochopitelně několikanásobně více než plavba parníčkem, ale zájemcům umožní neopakovatelný zážitek. Nejvíce je vyhledávána zamilovanými páry, protože dle legendy vyznání lásky na gondole pod Mostem vzdechů během západu slunce zajistí lásku na celý život. Během procházky města musíte být velmi trpěliví. Uličky jsou tu úzké a turistů mnoho, přesto zde najdete koutky tzv. „campiella“, kde se lze před davem turistů schovat. Campiello je malinké náměstíčko většinou čtvercového tvaru, kde turisty potkáte jen zřídka a mnohdy tu najdete příjemnou kavárničku a kostelík.

V minulosti bylo centrem každodenního života, neboť právě zde se obyvatelé vždy dozvěděli, co potřebovali. K nejznámějším patří Campiello Barbaro. Zmíněny byly úzké uličky, a že jsou skutečně úzké se můžete přesvědčit sami, a to konkrétně v blízkosti Campiello del Prestin Cannariego leží ulička Calletta Varisco, která měří 20 centimetrů. Další úzké uličky jsou Calle Stretta ve čtvrti San Polo (63 cm) a Calle Ca ´Zusto, nacházející se v blízkosti Riva di Blasio (66 cm). A co mají Benátky společného s naší zemí? Světce, a to konkrétně Jana Nepomuckého, kterého nechal král Václav IV. krutě mučit a nakonec ho hodily do Vltavy. Jeho sochu byste našli ve čtvrti Cannerego u kostela San Geremia. Právě zde se gondoliéři otáčejí při největším závodě gondol Regatta Storica. Patří mezi čtyři patrony Benátek, Svatého Marka, Teodora a Rocha. Navíc je spolu ochráncem gondoliérů, mostů a chrání město proti velké vodě.

Mostů je v Benátkách více než 340, některé jsou velké a velmi známé, ale většina je malých a nenápadných. K jednomu takovému patři například Ponte delle Tette, což bychom mohli přeložit jako „Most prsou“, nacházející se ve čtvrti San Polo, konkrétně v oblasti Carampana, což byla od poloviny 15. – až do konce 18. stol benátská čtvrť červených luceren. V 16. století se v Benátkách značně rozšířily projevy homosexuality, které z pohledu města poškozovaly dobrou pověst Benátek. Jedním z bojů proti této aktivitě byla podpora heterosexuálního styku s místními prostitutkami, kterým bylo dovolenu vystavovat se za okny svého domu „nahoře bez“ popřípadě úplně nahé. A právě v okolí tohoto mostu bylo k vidění nejvíce. Přestože Benátky stojí na kanálech stejně jako Amsterdam a měli i svou „čtvrť červených luceren“, mají společného světce s naší zemí, struktura města je zcela jedinečná.

Mnohdy, když vycestujete do některého z evropských měst, jedna ulice Vám připomene ulici například v Budapešti, další podobnou ulici jste viděli v Římě………., ale typickou benátskou ulici prostě jinde nepotkáte.

Benátky známé i neznámé...
Benátky známé i neznámé...
Benátky známé i neznámé...
Benátky známé i neznámé...
Benátky známé i neznámé...
Benátky známé i neznámé...

Zpět na články

Sdílet

Poslední články

Velikonoce v Norimberku
Velikonoční otevírací doba
LIDO DI JESOLO - dvoudenní koupání
Italské velikonoce
Vůně a chutě Provence
Zpět na články