Švýcarsko Zájezdy Informace Čokoládový svět Lindt a Zurich 16.11. - 16.11.2024 Bez stravování Praha Švýcarsko - Zurich od 2 990 Kč Detail zájezdu Adventní ZURICH 29.11. - 1.12.2024 Bez stravování Praha Švýcarsko - Zurich 2 noci od 1 599 Kč Detail zájezdu Adventní Ženeva 6.12. - 8.12.2024 Bez stravování Praha Švýcarsko - Ženeva 2 noci od 2 190 Kč Detail zájezdu Zobrazit vše PopisŠvýcarsko je velmi hodně navštěvovaný vnitrozemský stát, který se většině turistů zapsal do paměti jako země zlata, bankovnictví, čokolády a skvělých hodinek. Zajímavostí této federativní republiky bude jistě její rozmanitost, pokud jde o skladbu obyvatel žijících ve 26 kantonech a hovořících 4 hlavními jazyky. Dokonce i oficiální název Švýcarska je tímto ovlivněn. Země se prezentuje celkem 4 možnými jmény: Schweiz, Suisse, Svizzera nebo Svizra. Obyvatelé Švýcarska si utvořili kombinací hlavních jazyků země svůj vlastní specifický dialekt známý jako Schwyzerdütsch.Švýcarsko má díky své poloze nevalné podmínky pro rozvoj zemědělství nebo průmyslu, jelikož nerostným bohatstvím neoplývá. I tak se Švýcarům podařilo vytvořit velmi silný a ekonomicky stabilní stát s vysokou životní úrovní. Díky hornatému povrchu, který zabírá více jak dvě třetiny Švýcarska na sebe ani rozvoj turismu nenechal dlouho čekat. Cestovní ruch je zde podporovaný hned na několika úrovních, především pak vysokým standardem dopravních i ubytovacích služeb. Důvodem návštěvy Švýcarska je především nádherná příroda. Střed země zabírá Švýcarská plošina, ze které se na jihu majestátně zvedají Glarnské Alpy, Vápencové Alpy a Bernské Alpy, ve kterých najdeme Aletschský ledovec, který je díky svým 24km nejdelším ledovcem v Evropě.Jedním z typických znaků Švýcarska je jeho druhá nejvyšší hora, známý Matterhorn (4 478m). Kdo by alespoň jednou neviděl jeho charakteristickou špičku, která zdobí snad každý druhý pohled ze Švýcarska. I když je jeho vrcholek hodně nad hranicí věčného sněhu, není problém se podívat skoro přímo pod špičku. Z městečka Zermatt se můžete nechat pohodlně vyvézt tamní lanovkou, která staví na 4 stanovištích. Díky báječným podmínkám si tak třeba i v lednu můžete vyjet na lyže a ještě se pokochat zelenou krajinou pod vámi. Ve Švýcarsku můžete i množství jezer, cca 1800. Největším z nich je Aletshgletscher, které má více jak 24km na délku. Podle dostupných zdrojů zadržují místní jezera a ledovce až šest procent celoevropských zásob sladké vody.Celkově najdeme ve Švýcarsku mnoho "nej". Například Švýcarskem vede nejdelší tunel světa budovaný skrze Gutthardský masiv. Dokonce i nejstrmější zubačka se nachází právě v této zemi - Pilatusbahn. Její sklon je v některých místech až 48 stupňů a zájemce o nevšední zážitek vozí již od roku 1889.Povaha Švýcarů bývá popisována jako veselé a přátelská. Kdo tuto zemi navštívil, může na její obyvatele mít trochu jiný názor. Oni sami sebe popisují jako vážné, čestné a velkorysé osobnosti. Občas se setkáte i s názorem, že jsou to lidé spíše uzavření a rezervovaní vůči okolí. Rodáci ze Švýcarska jsou na svůj původ velice hrdí a váží si své země. Zatímco ve většině zemí už tradiční zvyky zanikají, ve Švýcarsku jimi stále opravdu žijí. O silném poutu k minulosti a tradicím svědčí i množství muzeí – v zemi jich najdete více jak sedm set. Většina z nich dokumentuje kulturu a dějiny jednotlivých regionů i vesnic.Švýcarská kuchyně je jednoduchá a výživná. Typickými surovinami jsou brambory a sýr z kravského mléka. Jejich světově nejproslulejším sýrem je Emmentall, i když labužníci jistě preferují appenzellský sýr nebo sýr Gruyere. Největší oblibě turistů se těší Raclette, tj. ve speciálním grilu rozehřáté plátky sýra podávané s okurkami, cibulkou, vínem a brambory. Sýr se postupně stírá a nanáší speciálním nožem na brambory. Tento recept může vypadat jednoduše, ale je překvapivě chutný a vyhledávaný gurmány z celého světa. Zapomenout nesmíme ani na Fondue, které se rozšířilo všude po světě v nemalém počtu variací. Ve speciálním nádobce se nechá rozpustit směs sýrů a na dlouhé vidličce se do ní namáčí kousky chleba, masa nebo zeleniny. Milovníci sladkého vymění sýr za čokoládu, maso za ovoce a dokonalý dezert je na světě. Namáčet do kotlíků můžete prostě téměř cokoliv chcete.