Španělsko

Popis

Navštivte s námi překrásné, temperamentní Španělsko, které Vám nabídne mnoho z výborné kuchyně, bohaté historie, přívětivých obyvatel i širokého kulturního vyžití.

Costa Brava
Costa Brava je pobřeží, táhne se severně od Barcelony až po hranice s Francií. Dlouhé je asi 220 km a je tvořeno mnohými zátokami. Často bývá nazýváno „Divokým pobřežím“. Po celém pobřeží se střídají písečné pláže s příkrými útesy. Po celém pobřeží jsou bezvadné podmínky k potápění, které je zde turisty velmi oblíbenou zálibou. Nejznámější města pobřeží jsou LIORET DE MAR, BLANES, nebo TOSSA DE MAR.

Barcelona
Barcelona je jednou z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších destinací v Evropě. Po Madridu je druhým největším městem Španělska. Zajímavostí je i to, že Barcelona je sídlem arcibiskupa. K nejznámějším dílům známého umělce Gaudího, který zde působil, patří chrám SAGRADA FAMÍLIA – mistrovské dílo, které nebylo dodnes dokončeno. Dále navštivte „Gotickou čtvrť“ s dominující katedrálou sv. Kříže a sv. Eulálie. Na náměstí Placa del Rei stojí muzeum historie města se zajímavými vykopávky z římského období. Perfektní zakončení prohlídky je u magické fontány LA FONT MÁGICA DE MONTJUIC EN BARCELONA, kde od 21:00 hod. začíná světelná a vodní show za doprovodu hudby.

GASTRONOMIE

Katalánská kuchyně je velmi rozmanitá, známá neobvyklými kombinacemi. Je velmi podobná středomořské kuchyni, tedy v ní najdete převážně mořské plody, zeleninu a ovoce, můžeme tedy říci, že se jedná o zdravé a lehké jídlo.

Ochutnat můžete mimo jiné z těchto pokrmů:

ESCALIVADA – typické katalánské jídlo – pečená zelenina, podávaná jako předkrm s pečivem, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.
PAELLA – typický pokrm pro celé Španělsko, je připraven z rýže, zeleniny a masa, nebo mořskými plody. Má typickou žlutou barvu, kterou mu dodává vzácný šafrán.
TAPAS – malé pikantní jednohubky, které se podávají před jídlem, nebo ke sklence vína. Setkat se můžete s velkým množstvím druhů, například s olivami, sušeným masem, mořskými plody nebo ančovičkami.
CHORIZO – vepřová kořeněná klobása
GAZPACHO – studená, hustá polévka z rozmačkaných rajčat, papriky, cibule, česneku, strouhanky, citronu a oleje.
CREMA CATALANA – typický dezert, velmi podobný francouzskému Créme Bruleé , vanilkový puding s karamelem.
CHURRO – dlouhé, úzké, smažené, koblihové těsto, které se namáčí v čokoládě.