Litva

Popis

Navštivte s námi kouzelnou Litvu!

Vilnius – Na začátek si povíme něco o hlavním městě, kterým je Vilnius. Žije v něm jen kolem 600 000 obyvatel. Krásné Staré město je tvořeno celým labyrintem uliček, parky, kostely, náměstími a synagogy. Středobodem města je Katedrální náměstí s katedrálou a zvonicí. Nejkrásnější částí je barokní kaple sv. Kazimíra. Blízko katedrály nalezneme zvonici, která díky své výšce 57 m poslouží jako dobrý orientační bod. Pokud se vám na Katedrálním náměstí podaří najít dlaždici s nápisem STEBUKLAS (zázrak), postavte se na ní, třikrát se otočte a možná se vám splní přání. Na kopci za katedrálou se nachází GEDIMINASŮV HRAD, z něhož se bohužel příliš mnoho nedochovalo. Určitě je nutné vidět kostel sv. Anny, který není příliš velký, ale představuje krásnou, cihlovou, gotickou stavbu. V tomto kouzelném hlavním městě je toho k vidění opravdu mnoho.

Hora Křížů – Hora Křížů je umělý pahorek, 11 km od centra litevského města Šiauliai. Své jméno má díky tomu, že je na něm postaveno několik tisíc křížů. První z nich byly na místo dány již v první polovině 19. století.
V neposlední řadě je nutné zmínit se o poloostrově KURSKÁ KOSA, který je od roku 2000 zapsán na listině Světového dědictví UNESCO. Zajímavé je, že polovina ostrova náleží Litvě, ta druhá pak Rusku. Nalezneme zde 50 m vysoké duny, husté borové lesy, rybářské vesnice, vrch čarodějnic a mnoho dalšího.

GASTRONOMIE

V litevské kuchyni jsou nejpoužívanější suroviny brambory, maso, mléčné výrobky, a žitný chléb. Ochutnejte některou z místních specialit, například:

BOLVINIAI BLYNAI – bramborové placky
KOTLETAI – karbanátky z mletého masa, podávané s bramborem, nebo bramborovou kaší
ŠALTIBARŠČIAI – studená zeleninová polévka s červenou řepou
KEPTA DUONA – smažené kousky žitného chleba potřeného česnekem
CEPELINAI – litevské národní jídlo, knedlíky z brambor, plněné mletým masem.

Ochutnávku zakončete třeba sladkým dezertem SPURGOS – dozlatova opečenými koblihami, které seženete buď s náplní, nebo bez.