Itálie

Adventní Řím

5.12. - 8.12.2024
Snídaně
Praha, letiště Václava Havla
3 noci
od 14 445 Kč
Detail zájezdu

Hotel Lacio 3*

31.10. - 3.11.2024
Snídaně
Praha, letiště Václava Havla
3 noci
od 11 790 Kč
Detail zájezdu

Aprica - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Bormio/San Colombano - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Livigno - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Marilleva/Folgarida - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Pejo - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Santa Caterina - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Passo Tonale - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Ponte di Legno - doprava

10.1. - 19.1.2025
Bez stravování
Odjezd z více nástupních míst
9 nocí
od 3 475 Kč
Detail zájezdu

Popis

Itálie je ze všech evropských zemí na mapách nejsnáze identifikovatelnou, neboť svým tvarem připomíná kozačku. Snad i to je jeden z důvodů, proč právě italská obuv hraje ve světě prim. A nejen to, ale má co nabídnout především milovníkům cestování, protože na tomto poloostrově si přijde na své skutečně každý. Milovníci lenošení u moře mají na výběr Jaderské moře, Iónské moře, Středozemní nebo Ligurské moře.

Pro aktivnější cestovatelé se nabízí turistika v Dolomitech a v zimě lyžování. Kdo je založen spíše historicky neměl by opomenout návštěvu věčného města Říma, Pompejí či Herculanea. Obdivovatelé umění jistě nadchne Florencie a Benátky. Je libo trochu hudby? Pak nevynechejte Miláno a jeho slavnou operu La Scala, Veronu a operní představení v aréně s nezaměnitelnou atmosférou, anebo se vydejte na festival do San Réma.

Dáváte přednost spíše posezení u dobrého jídla a vína? Tak se vydejte v Itálii kamkoli, protože všude na vás čeká vynikající kuchyně a víno, které je doslova součástí italské kultury a každodenního života. K prvnímu chodu obvykle patří tzv. „pasta“ neboli těstoviny připravované na mnoho způsobů. Navíc Italové mají v nabídce více než 400 druhů těstovin. Druhým chodem bývá obvykle masový pokrm. Doporučujeme ochutnat milánskou kotletu nebo plátek telecího. Na konec nesmí chybět sladká tečka v podobě zákusku či sezónního ovoce.

Někteří z vás se možná pozastavují nad tím, do kterého chodu patří věhlasná pizza? Na pizzu chodívají Italové až večer, konkrétně sobotní večer bývá přímo tradicí. Ačkoli se to možná nezdá, typickým nápojem k tomuto skvělému pokrmu není v Itálii víno, jak známe z reklamy na Pizzu Ristorante, ale pivo a pokud možno točené. Nejoblíbenější pizzou je Margherita, která údajně vznikla v Neapoli roku 1889. Teorií o jejím vzniku je několik, jisté ovšem je, že hlavní role patří pizzaři Raffaelu Espositovi a manželce krále Umberta I., královně Markétě, která tou dobou společně se svým chotěm projížděla Neapolí. Některé zdroje uvádí, že královna zatoužila po nějaké neapolské specialitě, a tak Esposito vytvořil menu, které obsahovalo: pizzu s vepřovým sádlem, sýrem a bazalkou, pizzu s česnekem, olivovým olejem a rajčaty a pizzu s mozarellou, bazalkou a rajčaty, která královně nejvíce zachutnala a podle ní dostala také jméno. Jiné zdroje uvádí, že královna zatoužila ochutnat nějaké jídlo pro chudé, nebo dokonce že tento druh pizzy již existoval a Esposito byl pouze tím, kdo jej připravil na královský stůl a pojmenoval po královně. Zaměříme – li se na ingredience na této pizze a především jejích barvách, zjistíme, že jsou totožné s barvami italské trikolory: bazalka – zelená, rajčatové pyré – červená, mozzarella – bílá. Ať je pravda jakákoli, je nepopíratelné, že pizza Margherita k Itálii neodmyslitelně patří. O tom svědčí i fakt, že roku 2010 byla zapsána Evropskou unií do takzvané skupiny pokrmů STG. Jedná se o zkratku “specialità tradizionale garantita”, což znamená “garantovaná tradiční specialita”. Recept je regulován zákonem, který určuje přesný tvar této pizzy, jak musí být připravováno těsto a dokonce i to, kde může být pizza konzumována.

Doposud jste Itálii nenavštívili? Tak už na nic nečekejte. Že už jste tam byli? Dokonce několikrát? Nevadí, vyjeďte znovu! Tato země má tolik co nabídnout, že vám nebude stačit celý život k tomu, abyste ji důkladně prozkoumali.